KROON CREW

Theatercompagnie De Kroon bestaat niet uit een vaste ploeg acteurs, muzikanten, scenaristen of regisseurs.
Per project stellen we een crew samen. We stellen ze graag even aan u voor.

KURT DEFRANCQ

Woonplaats: Gent
Kroonproducties en rol: De KnetterKwabMachine / acteur

Kurt Defrancq volgde dictie- en voordrachtlessen aan het conservatorium van Brugge. Op TV kwam u hem ongetwijfeld al talloze keren tegen (Thuis, R.I.P., Roza & Modest, Recht op Recht, Spoed, Windkracht 10, Flikken, Witse, Nonkel Jef, FC De Kampioenen, enz.). Ook de theatervloer is Kurt allesbehalve vreemd. Zo speelde hij reeds voor vele theaterhuizen (Arca, Malpertuis, Antigone, Vlaamse Opera, Ultima Thule enz.) én maakt hij ook eigen producties (o.a. De Kavijaks, 'Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus', v.e.r.f., Nelle) en cabaret (Koning Kurt, Kurt Caveman enz.). Kurt gaf voordien les aan het KMC Brussel (Koninklijk Conservatorium Brussel), de Stedelijke Muziekacademie Afdeling Woord (SMAW) Izegem, SMAW Tielt, SMAW Oostende en het Conservatorium Brugge. In onze nieuwe voorstelling vertolkt Kurt de hoofdrol van 'Oom Harry' in 'De KnetterKwabMachine'.KURT DEFRANCQ

Woonplaats: Mariakerke
Kroonproducties en rol: De KnetterKwabMachine / acteur

Kurt Defrancq volgde dictie- en voordrachtlessen aan het conservatorium van Brugge. Op TV kwam u hem ongetwijfeld al talloze keren tegen (Thuis, R.I.P., Roza & Modest, Recht op Recht, Spoed, Windkracht 10, Flikken, Witse, Nonkel Jef, FC De Kampioenen, enz.). Ook de theatervloer is Kurt allesbehalve vreemd. Zo speelde hij reeds voor vele theaterhuizen (Arca, Malpertuis, Antigone, Vlaamse Opera, Ultima Thule enz.) én maakt hij ook eigen producties (o.a. De Kavijaks, 'Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus', v.e.r.f., Nelle) en cabaret (Koning Kurt, Kurt Caveman enz.). Kurt gaf voordien les aan het KMC Brussel (Koninklijk Conservatorium Brussel), de Stedelijke Muziekacademie Afdeling Woord (SMAW) Izegem, SMAW Tielt, SMAW Oostende en het Conservatorium Brugge. In onze nieuwe voorstelling vertolkt Kurt de hoofdrol van 'Oom Harry' in 'De KnetterKwabMachine'.MARC DE BEL

Woonplaats: Kruisem
Kroonproducties en rol: De Dromenzuiger van Opa Pluizebol / Acteur - scenarist                                                                                  
Fliere Fluiter / Acteur - scenarist

Marc de Bel is één van Vlaanderens populairste jeugdauteurs en geestelijke vader van o.a. 'De Zusjes Kriegel', 'Blinker' en 'De Boeboeks'. Er vloeiden al meer dan 160 boeken uit zijn pen en ook het podium is hem niet vreemd. Zo stond hij o.a. op de planken met Lulu Aertgeerts en Hans Van Cauwenberghe in 'Het Boek van Troet' (2011) en met Lady Angelina in 'Het Bal van de gemaskerde rat' (2013). Voor 'De Kroon' schreef hij de scenario's voor 'De Dromenzuiger' en 'Fliere Fluiter'. Marc vertolkt eveneens de rol van 'Opa Pluizebol’ en in het najaar van 2019 de rol van 'Porkie' in onze nieuwste productie.

TOM TERNEST

Woonplaats: Gentbrugge
Kroonproducties en rol: Mariken / Acteur

Tom Ternest studeerde af in het Herman Teirlinckinstituut - toneel Dora van Der Groen. Tom is een geboren theatermaker en professioneel acteur (o.a. Studio Orka, Compagnie Cecilia, De Spil enz.). Tom stond eveneens mee aan de wieg van 'Het Eenzame Westen', die voorstellingen in verschillende West-Vlaamse dialecten brengen. Ook TV is voor Tom geen onbekend terein. Zo was en is Tom te zien (o.a. Eigen Kweek, Cordon, Bevergem, Callboys, Zie Mij Graag, De zonen van Van As, 13 Geboden enz.). Bij 'De Kroon’ is Tom te zien in 'Mariken' waar hij niet alleen saxofonist van dienst is, maar ook in de huid kruipt van Archibald, de Weduwe én de Gravinne.   


ANKE JOCHEMS

Woonplaats: Deurne
Kroonproducties en rol: Mariken / actrice

Anke Jochems behaalde haar master of arts drama aan Luca Drama, Leuven. Naast zingen en componeren, speelt ze piano en gitaar. Met haar schitterende Masterproef 'Alone With Everybody' (coach Suzanne Grotenhuis) zette ze zichzelf meteen op de kaart tussen de andere telgen uit de Jochemsfamilie, Jo en Gert. Dit najaar is ze niet alleen te zien in 'Mariken', maar ook in 'Knorren & Kussen' van De Kolonie MT en in 'Meneer Beer en de Woeste Wolven' van Theater Tieret. Momenteel werkt Anke volop aan 'Total Reset' een productie in het kader van 'Eigen Kweek' van de Stad Leuven.

DOMIEN VAN DER MEIREN

Woonplaats: Zingem
Kroonproducties en rol: Ule / Regie en Mariken / Regie

Domien Van Der Meiren studeerde geschiedenis aan de universiteit in Gent en volgde daarna de regie-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Hij regisseerde de eerste jaren van zijn loopbaan bij De Queeste,  Arca (waar hij tussen 2001 en 2004 artistiek verantwoordelijke was), NTG en in de Wezekapel. Later regisseerde Domien voor zowel het Arsenaal, Theater Malpertuis als 'Het huis van Bourgondië' succesvolle werken. Met Theater STAM won hij in 2009 het Landjuweelfestival. 

In het theaterlandschap is Domien actief als lesgever aan de Toneelacademie Maastricht waar hij elk jaar een productie maakt met de studenten. Voor Theatercompagnie De Kroon regisseerde Domien niet alleen de succesvoorstelling ULE, maar zette hij eveneens zijn schouders onder 'Mariken'.


ERIC MEIRHAEGHE

Woonplaats: Oudenaarde
Kroonproducties en rol: De KnetterKwabMachine / regie

Eric Meirhaeghe stichtte eind jaren tachtig met een aantal geestesgenoten Theatergroep De Tunnel, waarmee hij als regisseur een variatie aan projecten en producties opzette in Oost- en West-Vlaanderen. Steevast stonden er klassiekers of bewerkingen ervan op de speellijst. Voor “De Vliegen” (Sartre), “Lucifer” (Vondel), “Driestuiversopera” (Brecht), “Troje Trilogie” (Terpstra) ontving hij met de groep verschillende prijzen. Met “Verhalen uit het Weense Woud” (Horvath) won hij in 2003 het Koninklijk Landjuweel en ontving hij de publieksprijs in het Festival der Lage Landen in Elsloo. Eind jaren negentig richtte hij “Theater STYX” op. Voor deze groep schreef hij scenario’s voor moorddiners die in restaurants in heel Vlaanderen werden gebracht. Eric is actief als regisseur bij theatergroepen in Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daarnaast begeleidt hij ook workshops/projecten voor scholen, verenigingen en sociaal-artistieke organisaties.

LEEN NEIRYNCK

Woonplaats: Oudenaarde
Kroonproducties en rol: Ule / Actrice, De Dromenzuiger van Opa Pluizebol / Techniek, Mariken / Actrice, KnetterKwabMachine / Actrice

Leen Neirynck is al sinds haar kindertijd gebeten door de acteermicrobe. Ze speelde als kind mee in de musical 'Viva Mexico' en vertolkte verschillende rollen bij theatergezelschappen (o.a. Die Bronne, Cie 't Wezen, Theater STAM). Leen volgde de opleiding woord in de Stedelijke Kunstacademie Waregem en speelde de titelrol in de succesproductie ULE. Leen schreef de muziek voor 'De Dromzenzuiger' en vertolkt de rol van Hanne in 'De KnetterKwabMachine'.

JAN VERLEYEN

Woonplaats: Oudenaarde
Kroonproducties en rol: Ule / Acteur, De Dromenzuiger van Opa Pluizebol / Acteur, Mariken / Acteur, KnetterKwabMachine / Acteur

Jan Verleyen is een creatieve duizendpoot die aan het roer staat van Theatercompagnie De Kroon. Met de kleutervoorstelling 'Malus' (2011) rijfde hij meteen de Inclusieve Griffel binnen. Als productieleider en acteur in 'ULE' (2014) zette hij zijn schouders onder een succesproductie die uiteindelijk meer dan 120 keer zal worden opgevoerd. Zijn hoofdrol in 'De Geruchten’ (2015 - Theater STAM) en in 'Tirza' (2017 – Zwevegems Teater) leverden een selectie op voor het Koninklijk Landjuweel. In de producties 'Dromenzuiger', 'Mariken' en 'De KnetterKwabMachine' is Jan zowel als productieleider als óp de planken actief.

ARON WADE

Woonplaats: Antwerpen
Kroonproducties en rol: Fliere Fluiter / Acteur

Aron Wade verwierf televisiebekendheid als het brave studentje Koentje in 'De Kotmadam'. Daarnaast was werkzaam als 'wrapper' bij Ketnet en speelde hij Akke in de Belgische jongerensoap W817. Later speelde hij Sven Verschoten in de komische VTM-serie 'Verschoten & Zoon' en vertolkte hij de rol van Bruno Moreels in de Eén-serie Thuis. Ook het podium is Aron niet onbekend. Zo was hij te zien in 'The hired Man' van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen én als Mozart in de gelijknamige musical. In de 'Peter Pan' werd hij genomineerd voor de Vlaamse Musicalprijs voor 'beste mannelijke hoofdrol'. In 2017 speelde hij Fagin in 'Oliver Twist' én debuteerde hij als schrijver (o.a. 'Pan', samen met Ria Maes en 'Eerlijk met mezelf'). Voor 'De Kroon' speelt Aron de titelrol in 'Fliere Fluiter'.

Onze voorstelling ‘Fliere Fluiter’ wordt wegens uitzonderlijke omstandigheden uitgesteld tot een nog nader te bepalen moment.

ANKE JOCHEMS

Woonplaats: Deurne
Kroonproducties en rol: Mariken / actrice

Anke Jochems behaalde haar master of arts drama aan Luca Drama, Leuven. Naast zingen en componeren, speelt ze piano en gitaar. Met haar schitterende Masterproef 'Alone With Everybody' (coach Suzanne Grotenhuis) zette ze zichzelf meteen op de kaart tussen de andere telgen uit de Jochemsfamilie, Jo en Gert. Dit najaar is ze niet alleen te zien in 'Mariken', maar ook in 'Knorren & Kussen' van De Kolonie MT en in 'Meneer Beer en de Woeste Wolven' van Theater Tieret. Momenteel werkt Anke volop aan 'Total Reset' een productie in het kader van 'Eigen Kweek' van de Stad Leuven.

JAKOB VERSTICHEL

Woonplaats: Gent
Kroonproducties en rol: De Dromenzuiger van Opa Pluizebol / Acteur                                                                                
Sint en Het Schoorsteenbeest / Acteur - scenarist

Jakob Verstichel is poppenspeler pur sang

MICHA VANDENDRIESSCHE

acteur / muzikant / componist

JAKOB VERSTICHEL

acteur

REIN DE VOS

acteur

MIE BUUR

actrice

ELISE DE VOS

regie

BIEKE VANLAEKEN

actrice

JOPPE MERCHIERS

techniek

MARIE-JEANNE MOERMAN

regie-assistentie